ponedjeljak, 13. veljače 2017.
KOLAČ SA BANANAMA I KARAMELOM: KREMASTI DESERT POSEBNOG OKUSA
By recepti at 10:27
No comments
Sastojci:
Kora:
4 jaja,
4 kašike šećera,
1 dl ulja,
10 g cimeta,
1 banana,
1 prašak za pecivo,
1 šalica (oko 250 ml) mekog brašna
Fil:
300 g šećera,
2 dl slatkog vrhnja,
150 g maslaca ili margarina,
200 g šlaga u prahu,
2,5 dl mlijeka,
4 banane
Dekoracija:
1 rebro (20 g) ribane čokolade
Priprema:
Kora:
Rernu zagrijte na 190 °C.
Tepsiju (oko 32X23 cm, kao pola one od rerne) obložite papirom za pečenje, podmazite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.
Jaja pjenasto umutite sa šećerom, dodajte cimet, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve promiješajte, sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite oko 15-tak min. (Za svaki slučaj provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen). Ohladite.
Fil:
Prvo zagrijte slatko vrhnje da bude toplo.
U srednju šerpu sipajte šećer i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizira, malo sklonite na kraj šporeta, a zatim karamelizirani šećer sipajte polako zagrijano slatko vrhnje, neprekidno miješajuci.
Vratite na šporet i nastavite sa kuhanjem miješajuci dok karamel ne dobije potrebnu gustoću.
Sklonite sa sporeta i u topao fil dodajte margarin, pa sve dobro promiješajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
Šlag u pahu umutite sa mlijekom dok se ne zgusne, pa dodajte polovinu ohlađenog karamela i sve dobro promesajte mikserom.
Slaganje kolača:
Pečenu koru odvojite od papira, pa vratite u pleh. Na koru nanesite kremu od karamela i šlaga, na kremu poslažite tanke kolutove banana i premažite preostalim karamelom.
Po želji, pomocu viljuške na par mijesta “išarajte” kolač i na kraju pospite sa ribanom čokoladom.
Prije serviranja kolač dobro ohladite, najbolje preko noći, pa izrežite na kocke.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar